Steenzout

Wat is steenzout?

Steenzout, milieuvriendelijk en duurzaam gewonnen

Eenvoudig omschreven is steenzout een afzettingsgesteente: een vaste, steenachtige substantie die vooral uit natriumchloride bestaat. Het wordt in zoutmijnen gewonnen om er door zuivering of andere bewerkingen een product van te maken dat voor diverse toepassingen gebruikt kan worden. In tegenstelling tot vacuümzout kost het winnen van ervan veel minder energie.

Vacuümzout wordt gewonnen door water door de ondergrondse zoutlagen te laten lopen en vervolgens als pekelwater weer op te pompen.  Vervolgens wordt de pekel onder vacuüm gekookt totdat het zout nog maar een paar procent water bevat.  En dat kost natuurlijk veel energie.

Steenzout wordt echter met gebruik van veel minder energie “naar boven gehaald”  Via een enorme liftschacht wordt het zout naar boven gehaald vanuit een diepte van 300 meter.

Vervolgens wordt het gebroken en gezeefd tot iedere gewenste korrelgrootte. In de voedingsmiddelenbranche is vaak een fijne zeeffractie gevraagd. Bij het bestrijden van onkruid op bestrating is een wat grovere zeeffractie nodig. Het Onkruidzout Grind heeft zelfs een zeer grove zeeffractie,  zodat het zout zo lang mogelijk tussen het grind aanwezig blijft.

Steenzout

Steenzout…  het lijken wel diamanten

Het wordt ook wel Haliet genoemd, is puur NaCl (NatriumChloride) en is een mono-mineraal.

bron: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=187193

Het heeft een kubisch vlak gecentreerde structuur. Hierdoor heeft het volkomen haakse vlakken zoals je op onderstaande foto kunt zien.

 

Steenzout

Een kleurloos natuurproduct

Steenzout is van nature kleurloos en glazig,  de witte kleur krijgt het door krasjes en breukjes in het zout. Daarom is fijn steenzout veel witter van kleur dan grof zout.

Het steenzout, dat gewonnen wordt in de zoutmijn, wordt door Nederlandse Zouthandel veel verkocht aan de voedingsindustrie, maar ook als Badzout en Onkruidzout.

Steenzout het schoonste zeezout dat er bestaat

Nederlandse Zouthandel verkoopt naast vacuümzout ook steenzout. Maar wat is het eigenlijk?

Ca. 250 miljoen jaar geleden was Nederland en deels Duitsland nog een ondiepe randzee Het klimaat was in die tijd droog en warm.  Omdat deze ondiepe randzee met een drempel in verbinding stond met de oceaan kon het zeewater, dat door deze droogte en warmte verdampte,  telkens worden aangevuld met nieuw zeewater uit de oceaan. (net zoals bij de Dode Zee)Steenzout mijn

In de loop van de miljoenen jaren ontstond zo een zuivere zoutlaag op de bodem van de zee die op sommige plekken zelfs 200 meter dik puur zout is. Deze zoutlagen liggen nu, vele miljoenen jaren later, tussen de 300 en 1000 meter diep onder de grond.

Door de enorme druk is het zout zo hard als steen geworden en daarom noemen we het ook wel steenzout.

Honderden meters onder de grond wordt het steenzout afgegraven.

Dit zout is zo zuiver dat als het eenmaal naar boven gebracht en gezeefd is,  gebruikt kan worden als voedingszout (zuurkool industrie en visserij), badzout, scrubzout en ook als onkruidzout.  Overal waar zuiver zout nodig is dat heel langzaam door haar hardheid smelt.

Waarom steenzout bij Nederlandse Zouthandel bestellen?

Met 200 jaar ervaring in zout bent u ervan verzekerd dat u bij ons de beste zoutproducten koopt. Met uiteraard de beste service! We leveren gratis aan huis en u hoeft voor de bezorging niet thuis te blijven. U kunt kiezen om achteraf te betalen (na ontvangst van uw bestelling) of door iDeal te gebruiken.

 

Scroll naar boven