• Welke hoeveelheid strooien

Afhankelijk van de situatie moet u tussen de 4 en 6 keer per jaar strooien.

Bestrating: ca. 25 gram per vierkante meter per keer. 

Grindpaden: 1e strooibeurt ca. 100 gram per vierkante meter per keer. Daarna ca. 25 gram per vierkante meter.

  • Wanneer strooien

Het mooist is als u strooit wanneer u verwacht dat het een tijdje niet zal regenen. Niet strooien als u weet dat het gaat regenen.

Voor de werking van het zout hoeft het weinig of niet te regenen. Bij regenval lost het zout telkens een beetje op en heeft op den duur daarom geen werking meer.

  • Werking

Zout heeft een reinigende werking en zorgt ervoor dat uw bestrating, grindpad of tennisbaan schoon blijft. Let op dat het steenzout niet bij uw beplanting of bomen komt, want alles wat groen is en groeit kan NIET tegen ons steenzout en sterft af!

  • Temperatuur

De temperatuur heeft invloed op de werking.  Het werkt het beste vanaf het voorjaar bij een stijgende temperatuur.

  • Verschil tussen strooizout en steenzout

Strooizout bestaat uit een overgroot deel uit fijn zout.  Na 1 regenbuitje is dat zout opgelost en verdwenen.  Steenzout is een grof waardoor het langzaam oplost en daardoor een langdurige werking heeft.

  • Schadelijk voor het milieu?

Rijkswaterstaat, een onafhankelijke partij,  heeft een onderzoek verricht naar de werking van zout op ZOAB. De conclusie is dat zout voor bepaalde toepassingen een zeer effectief middel is. 

Strooi uiteraard met mate en niet meer dan noodzakelijk.

  • Dieren

Steenzout is zeer zuiver kwaliteit zout zonder chemicaliën of andere toevoegingen. Maar zout is niet gezond voor mens en dier, althans wanneer je er teveel van binnen krijgt. Laat uw dieren niet in het gebied lopen waar net is gestrooid, ter bescherming van de voetzooltjes / pootjes maar ook om te voorkomen dat het dier het zout zou oplikken. Eigenlijk geldt hier dezelfde voorzorg die u neemt als er in de winter door gemeenten zout is gestrooid op de wegen.

  • Tennisbaan

Om de tennisbaan spik en span te houden strooit u 4 tot 6 keer per jaar circa 20 – 25 gram zout per M2 per strooibeurt.

  • Grindpaden

Gebruik hiervoor het speciale steenzout grind. De korrel is groter waardoor het langer in het grind blijft. Om het grind netjes te houden strooit u circa 3 x per jaar ongeveer 25 gram per M2.

  • Waarschuwing 
PAS OP MET KALKHOUDEND NATUURSTEEN

Zout kan kalkhoudend natuursteen beschadigen. Gebruik geen steenzout op kalkhoudend natuursteen zoals bijvoorbeeld marmer. De reden is dat zout een bijtende werking op dit soort steen heeft en blijvende vlekken kan veroorzaken. Bij twijfel informeert u vooraf bij de leverancier van uw natuursteen.

PAS OP DAT STEENZOUT NIET TUSSEN DE BEPLANTING KOMT

Let op bij het strooien in de buurt van uw beplanting omdat het steenzout beplanting kan aantasten. 

Scroll naar boven