onkruidbestrijding zonder gif

Saskia Buitelaar 13 sep 2013 – bronvermelding

GIFVRIJE ONKRUIDBESTRIJDING AL PER 2015 VERPLICHT

Gemeenten moeten al per november 2015 overstappen op niet-chemische onkruidbestrijding op verhardingen. Vanaf dat moment is het verboden om gif te spuiten op straten, speeltuinen en op wegen. Gifvrij onkruidbestrijden dus. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) heeft de eerdere planning (2018) naar voren gehaald.

Grote maatschappelijke onrust

En dit geldt ook voor particulier gebruik van alle gewasbeschermingsmiddelen. De Tweede Kamer drong er eerder bij de staatssecretaris op aan om meer vaart te zetten achter het verbod op glyfosaat (bekend als Roundup) als onkruidbestrijdingsmiddel. In een brief aan de Tweede Kamer heeft Mansveld laten weten daar gehoor aan te geven. De maatschappelijke onrust over de milieuschade en gezondheidsrisico’s van onkruidbestrijding met gif is groot, verklaart Mansveld.

Sport- en recreatieterreinen in 2017

In 2017 volgt een verbod van onkruidgif op sport- en recreatieterreinen en overige terreinen zoals parken. Voor die terreinen is een eerder verbod niet haalbaar, meent de staatssecretaris, omdat nog weinig erving is opgedaan met alternatieven, vooral in het beheer van bossen. Overigens blijven er uitzondering op het verbod. Bijvoorbeeld om de eikenprocessierups en de Aziatische boktor te kunnen bestrijden.

Genoeg van al dat onkruid? Stap over op onkruidzout en stop het gebruik van middelen met gif.

Bestel eenvoudig uw onkruidzout bij Nederlandse Zouthandel.

Naar de bestelpagina van onkruidzout >>

 

Scroll naar boven