Veel onkruid gebruik zout!

Veel onkruid gebruik zout

‘Veel onkruid? Gebruik zout!’  Als je drie tot vier keer per jaar zout strooit op de weg, gaat al het onkruid dood

Gemeenten zijn sinds het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen op straat naarstig op zoek naar oplossingen voor het groeiend probleem van onkruid. Maar volgens de Vlaardingse ondernemer Roeland van der Drift, eigenaar van de  Nederlandse Zouthandel, is dé oplossing simpel: zout.

Van der Drift roept het al jaren, maar krijgt nu eindelijk een beetje gehoor. Hij merkt het aan de toenemende vraag naar zijn onkruidzout. ,,Ieder jaar verdubbelt bij ons de omzet”, vertelt hij trots. ,,Iedereen die het een keer gebruikt, zie je terugkomen.” Zout zorgt namelijk voor een verzilting van de bodem. ,,Daar kan het onkruid niet tegen en gaat dood.”

Met verbazing las hij deze week in deze krant dat bijna alle gemeenten worstelen met het bestrijden van onkruid. Sinds ze geen gif meer mogen gebruiken zijn ze miljoenen meer kwijt. Maar het onkruid blijft maar (steeds sneller) terugkomen.

Van der Drift heeft daar wel een verklaring voor. ,,De laatste jaren is er veel minder zout gestrooid door gemeenten vanwege de milde winters. Daarnaast wordt er tegenwoordig alleen op doorgaande wegen gestrooid, en dus keert het onkruid sneller terug.”

Strooien
Volgens de zouthandelaar zou je het probleem makkelijk kunnen oplossen door het hele jaar door te strooien. ,,Als je drie tot vier keer per jaar zout strooit op de weg, gaat al het onkruid dood. Veel geld hoeft het niet te kosten, want strooiwagens hebben ze al.”

Maar waarom doen gemeenten dat dan niet? Volgens de ondernemer zouden grote zoutexploitanten dat zelf niet willen, omdat ze dan in conflict komen met milieuorganisaties. Bovendien is het nog onduidelijk hoe schadelijk het is voor de natuur en het milieu. ,,Maar de andere methoden: branden en kokend water zijn ook niet milieuvriendelijk. Ik weet niet wat schadelijker is voor het milieu.”

Van der Drift zal daarom begin volgend jaar een aanvraag doen om zout officieel toe te laten als onkruidbestrijdingsmiddel.

Wet
Jan Hekman, deskundige op het gebied van niet-chemische onkruidbestrijding, wijst erop dat de Kamer onlangs een wet heeft aangenomen die geen andere middelen dan water, lucht of mechanische onkruidbestrijding toestaat. ,,Zout is absoluut niet toegestaan. Dan had er een aanvraag moeten komen van een zoutproducent.”

Nu heeft zo’n aanvraag volgens hem weinig kans. ,,Zout is een middel dat in de bodem terecht komt. Binnen no time krijg je dan verzilting van het bodemwater, en dat is iets wat niemand wil.”

Bovendien is hete lucht volgens hem goedkoper. Dus is het geen oplossing voor de hoge kosten.

Scroll naar boven